"חמש דקות של אלול" – שיחות הנמסרות בבית המדרש של ישיבת הגולן בימי אלול – במשך כחמש דקות לפני תפילת ערבית. השיחות מנסות להדריך ולנחם, לעודד, ולגעת בקצרה בנקודות עומק נפשיות בעניינו של האדם, הזמן והמקום.

ראשי פרקים:

ישנה אמירה מפורסמת של ר' ישראל מסלנט, על פיה אדם צריך לשאוף שכל השנה תהיה לו כאלול, אבל זה עדיין לא מבטל את היות אלול, אלול. כלומר, אתה שואף כל השנה להגיע למעמד נפשי מסוים, אבל וודאי שכשמגיע הזמן המיוחל צריך לפעול בהתאם, מפני שזה זמן אלול ממש. לקחתי הערה פשוטה של רבי אליעזר פאפו בספרו "פלא יועץ" בעניין התשובה, ואלו הם דבריו:

חובת התשובה מפורש בתורה, שנוי בנביאים ומשולש בכתובים וכל חכמי ישראל די בכל דד ודר, ראשונים ואחרונים, חדשים עם ישנים כולם מכריזים על התשובה… כי באמת אמרו שהעיקר הגדול להיכנס לדרכי התשובה הוא לימוד התורה, שילמוד דינים הנצרכים וספרי מוסר ויראת השם. וכל הקרב הקרב אל משכן השם, בתי מדרשות, ללמוד או לשמוע בלימודים, הוא קרוב יותר אל השם, והולך ומתקרב מדי יום ביום הלוך וגדל ביחידות, הלוך ושוב בתשובה.

בדברים אלו מאיר רבי אליעזר פאפו את עיננו בדברים פשוטים אך חיוניים. כדי לשוב בתשובה עלינו ללמוד תורה, ללמוד דינים נצרכים וכן ספרי מוסר ויראה. בעקבות דבריו אלו הוא מבאר את סמיכות לימוד התורה אל התשובה כפי שהיא מופיעה בתפילת העמידה.

על כן תיקנו לנו רבותינו ז"ל בתפילת שמונה עשרה השיבנו אבינו לתורתך וקרבנו מלכנו לעבודתך והחזירנו בתשובה שלמה לפניך, דאי אפשר לתשובה שתתקיים בלי קדימת עסק התורה. וזאת תורת השב, כאשר יתעורר לבו לב טהור לשוב בתשובה, לא יפן מתחילה אל הסיגופים והתעניות, רק מעט יתענה… וישפוך נפשו לפני השם שיעזרהו ויחתור לו חתירה מתחת כסא כבודו להחזירו בתשובה. ובתחילה יעזוב רשע דרכו הרעה, וידרוש מפי ספרים ומפי סופרים את חוקי האלוקים ואת תורותיו, ואיזוהי דרך ישרה להתנהג במידות טובות והנהגות ישרות.

אם להשתמש בלשונו של הרב זצ"ל באורות התשובה (פרק ב), אין מדובר כאן ב"תשובה פתאומית", אלא זוהי "תשובה הדרגית", תשובה שהינה פועל יוצא מלימוד התורה של האדם, ההלכות ודברי המוסר.

בנוסף לכך, התשובה שעליה מדבר ה"פלא יועץ" בדברים אלו אינה תשובה מפורשת. בלשונו של הרב זצ"ל באורות התשובה (פרק ג) נוכל לכנותה "תשובה סתמית". מהַלָכה של תשובה זו הינה: השיבנו לתורתך> וקרבנו לעבודתך> החזירנו בתשובה. אנחנו עוסקים בתורה, עובדים את ריבונו של עולם בלבבנו, היינו על ידי התפילה, וממילא אנחנו מגיעים אל התשובה. נשמע פשטני ותמים? אבל זו האמת! אנחנו מתפללים שלוש פעמים ביום את התפילה הזאת. לכן בתוך העבודה הרוחנית המורכבת של הימים הללו עם חיבוטי הנפש הנלווים אליה, יש לנו גם משימה פשוטה. מידי יום ביומו להרבות בלימודי הלכה ודינים וענייני מוסר. כל הדברים שאנו מרגישים שעלינו לחזק בקרבנו ודאי צריכים חיזוק, אלא שעלינו להמשיך זאת גם ללימוד התורה שלנו, "השיבנו אבינו לתורתך", ולעבודת התפילה שלנו, "קרבנו מלכנו לעבודתך" וממילא יתקיים בנו "והחזירנו בתשובה שלמה לפניך". התשובה תבוא על ידי עבודה ישרה ותמימה זו. באופן מדורג ובאופן סתמי, כפי שהרב אומר, והיא היא המוליכה אותנו בדרך העולה בית אל.

 

תגיות:

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

דילוג לתוכן